FIH Pro League – verdiende winst voor de Panthers, de Lions overtuigen niet echt

Photo by PHDPH

Omstreeks 18u30, net toen de regenbuien begonnen te minderen, stapten de Red Panthers het veld op aan het Wilrijkse Plein in Antwerpen. Deze wedstrijd tegen Australië (#3) was van kapitaal belang in het kader van het behalen van de vijfde plaats in de FIH Pro League. Ter herinnering: hoe beter het klassement in deze Pro League, hoe beter hun kwalificatiekansen voor de Olympische Spelen.

De Belgen kenden een goede wedstrijdstart en versierden meer cirkelpenetraties dan hun tegenstandsters. Maar op het einde van het eerste kwart deden de Aussies de Belgische defensie even wankelen, gelukkig zonder erg.

In de 22e minuut was het bijna zover, maar gelukkig werd het Australische doelpunt afgekeurd door de video scheidsrechter. De Panthers bleven goed pressen, maar de Australische dames lieten zich niet zomaar doen. De wedstrijd was gelijk opgaand en de score aan de rust stond nog op 0-0.

Het derde kwart geleek nogal op het begin van de wedstrijd, met veel intensiteit en kansen aan beide kanten. Er kwamen een aantal mooie voorzetten, maar geen Belgische stick om de bal in doel te deviëren.

In de 50e minuut kregen de Australiërs een eerste PC, die goed door de Belgische keepster werd geweerd. Drie minuten later viel de eerste PC voor de Belgen. En het was toch maar weer de jonge Ambre Ballenghien die de voorzet aan de eerste paal van Stephanie Vanden Borre in het Australische net werkte. Het stond 1-0 voor België!

De Belgische dames hielden nog twee minuten goed stand en de overwinning was een feit. Verdiende winst voor de Red Panthers!

Red Lions weinig overtuigend, in tegenstelling tot hun Australische collega’s

Het wedstrijdbegin van de Red Lions was niet even overtuigend als dat van de Panthers in de vorige wedstrijd. De Belgische defensie had het onmiddellijk zwaar te verduren. Het team had moeite om de bovenhand te nemen op hun tegenstanders in het eerste kwart.

Dit vertaalde zich in de 19e minuut in een doelpunt van Govers voor Australië. En enkele tientallen seconden later, bij de eerste PC voor Australië, spatte de bal uiteen op de paal van Vincent Vanasch. De Kookaburras bleven druk zetten en brachten verzorgd en snel hockey op de mat, terwijl de Belgen nauwkeurigheid misten en soms minder goede beslissingen namen.

Met de regen die opnieuw z’n opwachting maakte op het Wilrijkse Plein, floten de scheidsrechters het einde van de eerste helft, bij een 0-1 stand.

Na de pauze kwamen de Lions beter en dwingender voor de dag. Ze kwamen dichter en dichter bij het Australische doel, maar vonden de opening niet. In de 41e minuut kreeg Alexander Hendrickx de kans om op de eerste Belgische PC zijn kunnen te tonen, maar sijn sleeppush werd door de Australische defensie gekeerd. Er volgden nog een aantal strafcorners voor de Belgen, maar geen enkele maakte het verschil.

De Belgen hadden het moeilijk in deze wedstrijd, terwijl de hemelsluizen ook nog eens wagenwijd open gingen. Het regende zodanig hard dat de scheidsrechters tot twee maal toe de wedstrijd moesten stilleggen. De wedstrijd herstartte met nog 10 minuten te gaan,  maar de spelcondities waren ondertusen ontzettend moeilijk geworden. De bal ging op het kletsnatte veld niet meer vooruit. En in tegenstelling tot wat men zou kunnen verwacht hebben, bleken deze Belgische weercondities niet in het voordeel van de Lions. Het werd zelfs nog erger, want terwijl de Belgen hun keeper er hadden afgehaald, ten voordele van een extra veldspeler, duwden de Kookaburra’s enkele seconden voor tijd het mes er nog wat dieperin, met een tweede doelpunt van Govers. Eindscore: 0-2. De Belgen zien zo hun kans op de eerste plaats verdwijnen.

Balans van de avond: teleurstellende wedstrijd van onze Lions, maar vol hoop voor onze Panthers !

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!