EK 2019 – Red Lions en 7200 supporters kwalificeren zich voor de finale!

>>>Bekijk alle foto’s

Afgeladen vol zat het, het stadion van de Belfius EuroHockey Championships, voor deze tweede halve finale tussen de Red Lions en Duitsland. De Red Tribe, normaal met zo’n  100 man vocaal sterk aanwezig, had er plots 7000 luidruchtige collega’s bij!

In een nerveus wedstrijdbegin veranderde de bal vaak van kant, met kleine kansjes voor beide teams tot gevolg. Duitsland had meer balbezit, België de gevaarlijkste cirkelpenetraties. In de laatste minuut, op de eerste strafcorner voor de Belgen, spatte de sleeppush van Tom Boon uiteen op de lat. Na 15 minuten stond het nog steeds 0-0, maar de dreiging van de Lions werd nadrukkelijker.

Deze dreiging zette zich in het tweede kwart aanvankelijk door. Maar bij een slordig uitverdedigde bal van de Belgen recupereerde Mathias Grambusch de bal op rechts, bracht deze hard voor doel, waar sluipschutter Christopher Rühr meedogenloos afwerkte. Een beetje tegen het spel in, stond het 0-1. Maar de Duitsers hadden bewezen dat ze dodelijk efficiënt konden zijn in de cirkel. Een push van Hendrickx werd mooi door de Duitse keeper uit z’n doel geweerd. En de Duitsers bleven scherp in de counter. In de 26e minuut volgde een koude douche voor de Lions, toen Florian Fuchs helemaal alleen aan de tweede paal de 0-2 op het bord zette, na prachtig voorbereidend werk van Rühr. België leek een beetje van slag en probeerde beetje bij beetje uit het dal te kruipen. Maar helemaal op het einde van de eerste helft, na opnieuw een vermijdbaar balverlies, vloog Duitsland weer in de aanval. Gelukkig ging het schot helemaal naast. Aan de rust stond Duitsland 0-2 voor.

De Lions kwamen met nieuwe moed het veld terug op en trokken meteen ten aanval. Een derde pc voor België bracht echter niks op, de push van Hendrickx vloog naast. De Duitsers verdedigden heel secuur, het was geen makkie voor de Lions om door de zwarte muur te geraken.  Maar de Lions  bleven geduldig opbouwen, en penalty corners afdwingen. Spijtig genoeg stond het vizier van Hendrickx niet goed afgesteld en brachten deze niks op. Aan de andere kant kregen de Duitsers ook 2 corners, die allebei evenmin iets opbrachten. Dit was mede dankzij het scherpe oog van Vincent Vanasch, die gezien had dat de Duitsers de bal met de hand hadden gestopt. De videoscheidsrechter gaf hem gelijk en annuleerde de strafbal, die de scheidsrechter ondertussen had toegekend op deze fase. En dan was het plots wel prijs voor de Lions. Tom Boon, en niet Alexander Hendrickx deze keer, joeg een pegel tussen de benen van Aly, de  Duitse doelman. Het stadion ontplofte, het stond 1-2! Een minuut later, bij een nieuwe strafcorner voor de Duitsers, liet “The Wall” al z’n talent zien. Vanasch haalde met de stick de lage bal uit de hoek van z’n doel. Na 45 minuten stond het in deze zinderende halve finale 1-2 voor Duitsland. De Lions en hun publiek hadden nog 15 minuten om het verschil te maken.

Met ontzettend veel geduld belegerden de Belgen het Duitse doelgebied, maar de Duitse defensie hield stand. Maar drie pc’s later kregen de Lions eindelijk wat ze verdienden, het schot van Nicolas De Kerpel op de rebound ging keihard tegen de doelplank. Het stond 2-2. En het was nog niet gedaan. Victor Wegnez ontbond z’n duivels, ging alleen op wandel in de Duitse cirkel en besloot met een backhand in het dak van het doel (3-2). Wat een ‘warrior’! Een wereldgoal van de jonge Brusselaar! Met nog 4 minuten op de klok haalden de Duitsers hun keeper eraf, ten voordele van een elfde veldspeler. Dit lieten de Belgen niet onbenut. Cédric Charlier werd helemaal alleen weggestuurd in de Duitse cirkel, via een magistrale lob van Loick Luypaert. Met een mooie controle liep hij de bal simpel in doel. De 4-2 stond op het bord en zou er blijven staan tot de 10-9-8…-3-2-1 … Wat een ontlading! Wat een communie met het publiek! Wat een FEEST!!!

De wereldkampioenen hebben nooit getwijfeld. Ze bleven rustig en beheerst in de Duitse defensie beuken, met alle supporters achter zich. De overwinning moest er komen … en kwam er ook. Nu nog één wedstrijd te gaan, één finale, nu zaterdag om 20u30. Allen achter de Lions! In het stadion als je een ticket hebt (uitverkocht!), of achter jouw tv (Eleven Sport, Sporza of RTBF) in het andere geval.

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!